Lauakatmine

Lõkkeõhtu

Lõkkeõhtut võib organiseerida suvilas kamina ääres, aias või metsas tehtud lõkketule juures. Lõkkeõhtule sobivaid toite saab valmistada ka sütel metall-röstimisseadmel.

Laud kaetakse lõkeõhtul tavaliselt välja – aeda, metsa või mere äärde. Toas süüakse ainult siis, kui ilm väljas viibimiseks on ebasoodus või kui seal mugav lauakatmise ja istumise võimalus puudub.

Autoga väljasõidul, samuti suvila lähedal saab kasutada jalgadel seisvat söögilauda, mis kaasavõetud detailidest lihtsalt kokku seatakse, ja kokkuklapitavaid või (suvila juures) toast väljatõstetud toole. Laua taga istumine on ju tunduvalt mugavam kui lauata söömine. Randa ja metsa võib kaasa võtta vineerplaadi, mille alla rannas kuhjatakse liiva, metsas puuronte. Sellegi võimaluse puudumisel laotatakse lina siledaks tehtud liivale või rohule. See alus on väga ebausaldatav ja söögi- ning jooginõusid tuleb sellele panna ettevaatlikult, et need ümber ei läheks. Laud kaetakse ka sel juhul korralikult.

Laudlinaks olgu plastikaat, vahariie või odavast riidest lina. Siin sobivad hästi ruudulised ja kirjud materjalid. Pabersuurätikuid olgu küllaldaselt nii sõrmede pühkimiseks kui ka mõnede toitude sõrmede vahel hoidmiseks.

Toidu serveerimiseks olgu kaasas taldrikud või kausid, jooginõud, vajaduse järgi nuge, kahvleid, lusikaid. Külmi suupisteid ja jooke võib serveerida plastmassnõudega, kuumade jaoks on kohasemad emailitud plekk- või roostevabast terasest nõud. Toitude laualeandmiseks on vaja vaagnaid või kausse. Unustada ei tohi topsides maitseaineid ja lisandeid: soola, pipart, sinepit ja vürtsikastet.

Toidu valmistamiseks on vaja teravat nuga, pikavarrelisi orasid, kahvleid ja tange toidu leegil hoidmiseks ja tuhast võtmiseks.

Kõige maitsvamad toidud lõkkeõhtul on varda otsas või alumiiniumpaberisse pakitult röstitud liha-, kala- ja aedviljaroad. Varda otsa lükatult on võimalik röstida tervet einet korraga: liha või kala + sibul + vorst + tomat + õun + … Aeglaselt pehmenevat liha võib enne röstimist marineerida äädikalahuses, teha hakklihapallideks või keeta kodus poolpehmeks. Viini vorstid ja sardellid saab eriti mahlaseks röstida, kui nad ümbritsetakse õhukese pekiribaga, mille otsad kinnitatakse nelgi, tiku või väikese vardaga. Samade vorstide maitset mitmekesistame, kui lõikame enne peki ümbersidumist vorstisse lõhe ja paigutame sellesse juusturiba.

Alumiinium- või võipaberisse pakitult on eriti head värsked kalad maitseainete ja vähese võiga, leotatud heeringad, kotletid ja noore linnu liha lõigud. Pakk tuleb teha hästi kindel, otsad keerata ülespidi, et toidumahl välja ei voolaks.

Liha ja kala lisandiks võetagu kaasa leiba, kartuleid ja köögivilju: tomateid, porgandeid, rediseid, naereid, kurke, sellerit, sibulat jm. Neid antakse lauale toorelt, kuid kartuleid, porgandeid ja naereid võib kaasa võtta keedetult, samuti küpsetada tuhas või restil.

Kastmeks sobivad röstitud toitude juurde külmad majoneesi, hapukoore või kohupiimaga valmistatud ja mädarõika, sibulapealsete, tilli, peterselli, vürtsikastme või tomatipüreega maitsestatud segud.

Joogiks sobivad mahl, morss, bool, hapupiim, kefiir jm. Jaheda ilma puhul võib keeta kohvi või teed.

Magusateks suupisteteks võivad olla värsked marjad, millele väike varreke taha jäetakse ja mida suhkrusse kastetakse, samuti puuvili ja kompott. Õunu võib küpsetada röstimisseadmel või paberisse pakitult tuhas. Kaasas võib olla kooke, küpsiseid või jäätist.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare