Lauakatmine

Noorte pidulaud

Noorte pidusid korraldatakse kodus sünnipäeva, passi saamise, klassi või kooli lõpetamise puhul, aga ka lihtsalt meeldivaks koosviibimiseks.

Selle peo organiseerijaks olgu noored, kuid nende soovi korral abistagu neid vanemad nõuannetega.

Noori ei huvita lauas istumine, nende koosviibimiste sihiks on ühisüritused: mängud, tants, viktoriinid jm. Toitude ja jookide valik sõltub sellest, milleks kokku tullakse. Ühelgi juhul ärgu laud olgu üle kuhjatud roogadega, vaid neid olgu mõõdukalt.

Kui koosviibimist organiseeritakse kollektiivselt, siis määratakse juba varakult toitlustajad ning koostatakse toidusedel. Toiduhulgad arvestatakse tagasihoidlikud, kuid mitmekesised ning laud kaetakse korralikult ja kenasti. Kui kulud kantakse ühiselt, siis olgu osamaks küllalt madal, et keegi kulude tõttu kõrvale ei jääks.

Kui koosviibimisele tullakse spordivõistluselt, matkalt või kirjandusõhtult, siis olgu toitlustamine tugevam, sest eelmine toidukord on olnud tükk aega tagasi. Tugevamateks toitudeks sobivad kuumad viini vorstid või sardellid keedetud kartulite või kartulisalati ning mõne toorsalatiga, külmemad singi- või vorstilõigud keedetud makaronide või kartulite ja toorsalatiga, munaroog praetud kartulite ja salatiga vm. Sellele järgnegu kuum kohv, tee või kakao ja sai, keeks või mõni plaadikook.

Kui kokku tullakse kodunt, siis võib toit olla nõrgem ning vähesem. Sobivad mitmesuguse kattega võileivad ning pirukad. Kui võileibade valmistamiseks võimalust või aega ei ole, siis võib lauale panna valmislõigatud leiva, või ja kattetoiduained: singi-, vorsti-, tomati- ja kurgiviilud, keedetud munad, seene-, köögivilja-, suitsukala-, heeringa- jm. segasalatid või pasteedid. Joogiks mahl, morss või mõni segatud jook. Juurde küpsiseid.

Noorte pidulaud võib olla ka ainult joogist ning küpsetustoodetest koosnev. Kodus saab kergesti küpsetada plaadikooke valmisostetud muretaignast, mille peale pannakse kohupiima, õunu, karusmarju või rabarberit. Eelmisel päeval saab valmis teha külma tordi küpsistest ja kohupiimakreemist või vahukoorest. Keeksist ja rullbiskviidist valmistatakse külmad tordid samal päeval, kui neid süüakse. Koduse keedise, kompoti või toorhoidisega saab neile anda omapärase, hõrgutava maitse.

Kui ruume jätkub, on soovitatav laud katta teise ruumi, eemale mängude ruumist või tantsupõrandast. Kui see võimalik pole, asetsegu laud ruumi kaugemas nurgas. Väiksema osavõtjate arvu korral kaetakse laud istumiseks, rohkemate osavõtjate puhul või intensiivsete ürituste läbiviimisel on kohasem selvelaud. Ilusa ja tugeva pealispinnaga laud jäetakse linata, tundlik laud kaetakse valge või värvilise linaga. Sõrmede pühkimiseks olgu laual paberservjetid, need võib asetada otsapidi klaasi või nägusas reas lauale sööginõude juurde.

Lauda võib kaunistada värviliste sulgede, plastmasskõrte, serpentiinide, mitmesuguste väikeste kaunistusesemetega. Nägusalt mõjuvad ka tervelt lauale pandud puuviljad, tomatid, redised paari väikese lehekesega ja muud aedviljad, mida valitakse vastavalt aastaajale ning peo korraldajate võimalustele. Selline söödav kaunistus on samaaegselt toidusedeli koostisosaks. Ka selge, erksavärviline jook kannudes ja klaasidesse valatult lisab lauale pidulikkust.

Noorte peost võtavad osa ka täiskasvanud. Kui nad märkavad, et nende nõu koosviibimist võib soodustada, siis aitavad nad huvitavaid üritusi ning mänge organiseerida, annavad eeskuju sõnavõttudeks, suunavad vestlust. Kui noored ise on küllalt algatusvõimelised, siis olgu nad ise initsiaatoriteks ja vanemad või õpetajad, kes peost osa võtavad, leppigu pealtvaataja osaga.

Noorte peol alkohoolseid jooke ei pakuta! Rohkesti tuleb varuda morssi, mahla, limonaadi, booli või mõnda muud mahlajooki, kalja või teed. Eriti suur on vajadus joogi järele kuuma ilma ja tantsimise puhul.

Magustoite söövad noored meelsasti. Peol võib pakkuda ka jäätist. seda on kõige nägusam anda lauale pokaalidesse või kaussidesse paigutatult ja kompoti või keedisega kaunistatult. Sobib ka külm kompott vahukoore või õhukeste küpsistega, rullbiskviit puuviljade või marjadega. Sesoonikohaseid puuvilju ja marju olgu noorte peolaual nii rikkalikult kui võimalik.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare