Au- või ametinimetuse omistamisel, medali või ordeni üleandmisel, preemia saamisel on rõõm niisugust sündmust kollektiivselt pühitseda. Seda võib teha aktusega, kuid üheskoos …
Lauakatmine
Puhas, nägus ja otstarbekas lauakatmine ja toidu laualeandmine on niisama tähtsad kui maitsva ning väärtusliku toidu valmistamine. Isuäratavalt lauale antud ja selle tagajärjel isugasöödud toit seedib ning omastub täielikumalt. Ühtlasi on söögiaeg hästi kaetud söögilaua juures mõnusaks puhke- ning vestluse võimaluseks.
Noorte pidulaud
Noorte pidusid korraldatakse kodus sünnipäeva, passi saamise, klassi või kooli lõpetamise puhul, aga ka lihtsalt meeldivaks koosviibimiseks. Selle peo organiseerijaks olgu noored, …
Esimene koolipäev
Kooliminek või esimese tunnistuse saamine on lapse elus pöördelise tähtsusega sündmus, mille puhul on õige ka pidulikult lauda katta ning lähemaid onusid-tädisid …
Pensionile siirdumise laud
Pensionile mineku korral organiseeritakse viimane koosviibimine sageli töökaaslaste poolt. Seda tehakse ühiskondliku toitlustamise ettevõttes, klubis või asutuse ruumides. Viimasel juhul tellitakse toidud …
Peied
Peiete puhul tuleb arvestada, et inimesed on käinud, pikemalt aega väljas seisnud, seetõttu väsinud ja tihti külmetanud. Nende sooviks on puhata ning …
Soolaleivapidu
Uude korterisse kolinuid külastatakse meelsasti, et näha, kuidas nad on end sisse seadnud. Selleks, et uue korteri omadused paremini esile tuleksid, on …
Vastlapäev
Vanasti pidi vastlapäeval pikalt ligu laskma, et lina pikaks kasvaks, ja üheksa korda sööma, et põld üheksakordse seemne annaks. Seajalgade söömine pidi …
Jõululaud
Jõulud on aasta kõige pidulikum sündmus ja jõululaua katmisele hakatakse mõtlema juba varakult. Lõbusa jõulumeeleolu loomiseks kaunsitatakse peo- ja söögiruumid rikkalikult piltide, …
Katsikud
Vanasti olnud katsikutele minnes üldiseks tavaks kaasa viia jahu-, tangu- või kruubiputru, millele kaunistuseks pandud võisilm ja pooleks lõigatud kooritud keedetud munad. …
Pulmalaud
Pulmalaud kaetakse tavaliselt suurele inimestehulgale. Selleks, et kõik ühisesse lauda mahuksid, on sageli vaja laua erilist asetust. Suures ruumis on laudu võimalik …
Sünnipäevalaud
Sünnipäeval on traditsiooniliseks kujunenud kohvilaud, mille keskseks toiduks on sünnipäevakringel. Kodus küpsetades antakse kringlile sageli selle arvu kuju, kui vanaks sünnipäevalaps saab, …
Naistepäevalaud
Pidulikku lauda naistepäeva puhul korraldatakse sageli ametiasutustes või ühiskondliku toitlustamise ettevõtetes. Asutuse ruumides või klubis saab pidulaua organiseerida mitmel viisil: toidud ja …
Lõkkeõhtu
Lõkkeõhtut võib organiseerida suvilas kamina ääres, aias või metsas tehtud lõkketule juures. Lõkkeõhtule sobivaid toite saab valmistada ka sütel metall-röstimisseadmel. Laud kaetakse …
Ootamatud külalised
Ootamatult küllaminek on alati seotud teatud riskiga. Pererahvas võib olla hõivatud mõnest tööst. peab välja minema või on tal muid põhjusi külalisi …
Igapäevane lauakatmine
Enne söömist söögiruumi tuulutatakse, eriti kui süüakse köögis või eluruumis. Söögilaud kaetakse puhta, plekkideta ning täiesti sileda lina, väikeste linakeste või linikutega. …
Kokteililaud
Meil tavaliseks saanud kohvilaua asemel on väga meeldivaks külaliste kostitamise võimaluseks kokteili või mõne muu joogi pakkumine. Joogiks võib anda morssi, kalja, …
Selvelaud ehk Rootsi laud
Kui soovitakse toitu kiirelt pakkuda või kui puudub võimalus lauas istumiseks, on kohane katta selvelaud ehk Rootsi laud. See nõuab vähem ruumi …
Kohvi- või teelaud
Klaasid või tassid asetatakse lauale alustassidel, tassi taha pannakse paremale poole suunatud käepidemega teelusikas. Leivataldrikud on vasakul, alustassiga samal joonel või veidi …
Külmlaud
Külmlauda võib katta iseseisva lauana, andes külmroogade juurde selliseid jooke ning lisandeid, et iga maitse saab rahuldatud: morssi, kalja, mahla, mineraalvett, puuvilju. …
Pidulaud külaliste vastuvõtmiseks
Pidulaud olgu enne külaliste tulekut kaetud ja hoolikalt ette valmistatud. Söögilauale antagu vajalik pikkus, nii et iga inimese jaoks oleks 50 – …
Lauakatmine ja toidu serveerimine
Kaunilt ja otstarbekalt kaetud laud mõjub isuäratavalt, soodustab toidu seedimist ning omastatavust, tekitab mõnutunnet. Söögiruum olgu puhas ja hästi õhutatud, soovitatav on …