Peiete puhul tuleb arvestada, et inimesed on käinud, pikemalt aega väljas seisnud, seetõttu väsinud ja tihti külmetanud. Nende sooviks on puhata ning sooja saada.
Mõnede kalmistute juures saab peielistele laua katta kohapeal. Kui see pole võimalik või seda ei soovita, siis tellitakse laud ühiskondliku toitlustamise ettevõttes või organiseeritakse söömine kodus.
Laud kaetakse nii suurele inimeste arvule kui vähegi võimalik, sest kuigi omaksed ja sugulased juba eelnevalt kutsutakse, on sel puhul inimeste arvu ette väga raske teada. Lauale pannakse valge lina, kaunistuseks rohelised oksad, lilled ja küünlad. Soovitatav on, et lilled ja küünlad oleksid valged, see on peiete meeleoluga sobivam kui eredavärvilised ja kirjud kaunistused. Kuuse-, männi- ja kadakaoksi võib lauale asetada väikeste kimpudena vaasides või laudlinale seatult.
Külma või tuulise ilma puhul pakutagu esiteks kuuma jooki: teed, kuuma mahla, kohvi või puljongit soolaste lisanditega. Edasi võib toidusedeli valik olla väga mitmesugune. Kalmistu juures on enamasti raske serveerida mitmeroalist pidusööki, seal on kõige kohasemad lihtsad, kuid küllaldase kattega võileivad, saiaviilud ja koogid või muud kondiitritooted kuuma joogiga.
Kodus ja toitlustusettevõttes saab pakkuda sellist menüüd, nagu soovitakse: külmroogi, kuumi kala- ja lihatoite köögiviljade ning salatitega, magustoitu ja kohvi või teed mitmesuguste lisanditega. Kui toiduvalmistajad koos teiste peielistega kalmistule soovivad minna, siis tehtagu toidud varem valmis ja valitagu sellised, mida pärast kergesti saab serveerida või soojendada. Kuumadest roogadest on selleks kohased sea-, hane- ja kalkunipraad, hapukapsad, hautatud köögiviljad ja vormitoidud. Külmroogadega on lihtsam: need tuleb niikuinii varem valmistada.
Kommentaarid