Astelpaju on üks neist haruldastest taimedest, mis mitte ainult ei talu Eesti karmi kliimat, vaid lausa õitseb selles. See oranžikaskollane maria on laetud C-vitamiiniga ning tuntud oma paljude tervisele kasulike omaduste poolest. Paljud eestlased on kasvanud üles teadmisega, et astelpaju on midagi enamat kui lihtsalt maria – see on looduse poolt pakutav terviseeliksiir. Kuid astelpaju ei ole ainult tervislik, vaid ka äärmiselt maitsev, ja üks parimaid viise selle maitse talveks säilitamiseks on astelpajumoos. Siin on üks lihtne, kuid imemaitsev retsept.
Astelpajumoosi retsept
Koostisosad:
- 1 kg astelpajumarju
- 500-700 g suhkrut (sõltuvalt marjade magususest ja happesusest)
- 1 suur sidruni mahl
- Valikuline: 1 tl ingveripulbrit või kaneeli
Valmistamine:
- Marjade ettevalmistus: Korja või osta kvaliteetsed astelpajumarjad. Loputa neid korralikult.
- Keetmine: Aseta marjad suurde potti ja kata osaliselt veega. Keeda madalal kuumusel, kuni marjad on pehmenenud.
- Marjade purustamine ja kurnamine: Purusta pehmenenud marjad kahvliga või saumikseriga. Kurna segu läbi sõela, et eraldada seemned.
- Suhkru ja maitseainete lisamine: Lisa potti suhkur, sidrunimahl ja valikulised maitseained. Keeda madalal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud.
- Paksenemise kontroll: Külma taldriku testiga kontrolli, kas moos on piisavalt paksenenud. Kui moos ei tahku, keeda veel mõni minut.
- Purkidesse panemine: Vala kuum moos eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja keera kaaned peale.
Nõuanded:
- Astelpajumarjade happesus varieerub, nii et kohandage suhkru ja sidrunimahla kogust vastavalt oma maitsele.
- Ingver või kaneel võivad lisada põnevat nooti, kuid need on valikulised.
Astelpajumoos on suurepärane viis nautida seda põhjamaist marja kogu aasta vältel. Selle rikkalik maitseprofiil ja tervislikud omadused teevad sellest ideaalse lisandi nii igapäevasele hommikusöögile kui ka erilistele pühadelauadele. Moosipurgi avamisel võite kindel olla, et see toob teie kööki killukese Eesti loodusest ja põhjamaist robustsust, sõltumata aastaajast.
Lisainfo:
- Moosi keetmine
- Moosi paksendamine
- Milliseid purke kasutada?
- Moosi purki panemine
- Koduse moosi säilitamine
- Moosi hoidistamise asukohad
Astelpajumoosi serveerimine
Astelpajumoos on tõeline vitamiinipomm, mis lisaks oma tervislikkusele on ka äärmiselt mitmekülgne ja maitselt rikkalik. Selles on koos happesus, magusus ja peen puuviljasus, mis sobivad mitmesuguste toitude juurde. Siin on mõned ideed, kuidas seda põhjamaist aaret parimal viisil nautida.
Hommikusöögiks:
- Rukkileiva või saiaga: Eriti maitsev on astelpajumoos rukkileiva või erinevate saiade peal.
- Müsli või jogurtiga: Lisage lusikatäis moosi oma hommikusele müslile või jogurtile, et saada lisadoosi vitamiine.
- Omleti või pannkookide peal: Proovige astelpajumoosi magus-hapu maitsekooslus kõrvuti mõnusalt koheva omleti või pannkookidega.
Lõunasöögiks:
- Salatikastmes: Astelpajumoos sobib hästi koduste salatikastmete koostisosana, eriti kui need on mõeldud kala või linnulihaga salatitele.
- Juustu kõrvale: Proovige seda koos erinevate juustudega, näiteks kodujuustu, kitsejuustu või isegi sinihallitusjuustuga.
Õhtusöögiks:
- Liha- ja kalatoitude glasuurina: Astelpajumoos sobib eriti hästi linnuliha ja kala glasuurina, lisades neile mahlast sügavust.
- Kastmetes: Moosi saab kasutada ka erinevate kastmete alusena, näiteks ingveri ja sojakastmega Aasiast inspireeritud kastmetes.
Magustoitudeks:
- Küpsetistes: Proovige seda kasutada muffinite, sõõrikute või pirukate täidisena.
- Jäätisega: Astelpajumoosi hapukas ja magus maitse sobib suurepäraselt kokku vanillijäätise või sorbetiga.
Erijuhtudeks:
- Kokteilides: Jah, saite õigesti aru! Astelpajumoosist võib teha ka suurepärase kokteilisiirupi, mis sobib giniga või viinaga.
- Kingitusena: Kaunisse purki pandud ja ilusalt sildistatud astelpajumoos on suurepärane kingiidee, mis kannab endas Eesti looduse hõngu.
Astelpajumoos on Eesti looduse väike aare, mille kasutusvõimalused köögis on piiramatud. Olgu selleks hommikusöök, lõunasöök, õhtusöök või eripuhud – astelpajumoos lisab alati menüüsse nii maitset kui ka värvi. Nii võite kindel olla, et selle lisamine oma toidulauale teeb igast einekorrast natuke erilisema.
Kommentaarid