Moosid

Mustikamoos

Mustikad on Eesti metsade varjatud aarded, millel on nii palju rohkem pakkuda kui pelgalt maitseelamus. Nad on tervisele kasulikud, rikkad antioksüdantide poolest ja mis peamine – uskumatult maitsvad. Mustikamoos on väärtuslik viis need tumesinised marjad talveks purki panna, et ka külmal ajal võiks nautida killukest Eesti metsade maagiat.

Mustikamoosi retsept

Koostisosad:

  • 1 kg mustikaid
  • 600 g suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • 1 tl kaneeli (valikuline)

Valmistamine:

  1. Mustikate ettevalmistus: Sorteeri mustikad, eemaldades võõrkehad ja lehed. Pese mustikad läbi ja nõruta.
  2. Suhkru lisamine: Sega mustikad ja suhkur suures potis.
  3. Keetmine: Kuumuta segu keskmisel kuumusel, kuni suhkur on täielikult sulanud.
  4. Sidruni ja kaneeli lisamine: Lisa sidrunimahl ja soovi korral kaneel.
  5. Segamine ja keetmine: Keeda moosi madalal kuumusel umbes 30-40 minutit. Moosi konsistentsi saad testida, tilgutades pisut külma taldrikule.
  6. Purkidesse panemine: Vala valmis moos eelnevalt steriliseeritud purkidesse (vt purkide steriliseerimise õpetust) ja sulge need hermeetiliselt.

Nõuanded:

  • Kaneel on valikuline, kuid annab moosile sügavama maitse.
  • Mida kauem moosi keedad, seda paksem see saab. Keetmisaeg võib varieeruda sõltuvalt soovitud konsistentsist.

Mustikamoos on tõeliselt mitmekülgne hoidis, sobides nii hommikusöögileivale, pannkookidele kui ka erinevate magustoitude, näiteks pudingute või küpsetiste täidiseks. Ükskõik, kuidas sa seda kasutad, mustikamoos toob alati lauale killukese Eesti looduse võlu. Nii et järgmine kord, kui metsas mustikaid korjad, mõtle ka sellele, kuidas saaksid need marjad talveks purki panna ja nautida aastaringselt.

Lisainfo:

Mustikamoosi serveerimine

Mustikamoos on tõeline maitsete kaleidoskoop, mis sobib erinevate toitude ja olukordadega. Selle maitsev ja tervislik moos on suurepärane kaaslane paljudes söögikordades. Siin on mõned soovitused, kuidas seda eriti maitsvalt serveerida:

Hommikusöögiks:

  1. Pudruga: Proovi lusikatäis mustikamoosi oma hommikupudrule. See sobib eriti hästi kaerahelbe- või rukkipudruga.
  2. Leival või saiakesel: Klassikaline, kuid alati maitsev – mustikamoos leiva või saiakese peal alustab päeva rõõmsalt.

Lõunaks ja Õhtusöögiks:

  1. Juustudega: Kui sulle meeldib juust, siis annab mustikamoos sellele erilise nüansi. Sobib hästi näiteks kõvade juustude või hallitusjuustuga.
  2. Liharoad: Mustikamoos võib olla hea lisand liharoogadele, eriti ulukilihale, tuues esile liha maitset.

Järelroog ja Magustoit:

  1. Küpsetistes: Kasuta moosi küpsetiste, nagu muffinite või koogikeste, täidisena.
  2. Jäätisega: Või isegi lihtsalt kausis jäätise peale – puhas rõõm!

Joogid:

  1. Tees ja smuutides: Lisa moosi oma lemmikteesse või smuutisse. See annab joogile rikkaliku maitse ja lisab veidi magusust.

Eriüritused:

  1. Kokteilid: Proovi lisada mustikamoosi oma lemmikkokteilile. See sobib eriti hästi giniga, lisades kokteilile sügavust ja magusust.

Mustikamoos on suurepärane lisand paljudes situatsioonides ning seda saab kasutada nii traditsiooniliselt kui ka uuenduslikult. Looduslik ja kodune mustikamoos pakub lihtsat, kuid maitseküllast viisi, kuidas Eesti metsade metsik ilu ja maitsed oma toidulauale tuua. Kasuta oma fantaasiat ja avasta uusi viise, kuidas seda tumesinist imet oma menüüsse lisada.


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare