Karusmari, tuntud ka kui tikker, on üks nendest Eesti aiasaadustest, mis tihtipeale jääb varju teistele marjadele nagu maasikad või mustikad. Ometi on karusmari väike marjade kalliskivi, mis pakub nii hapukat kui ka magusat maitset ning on rikas vitamiinide poolest. Tikrimoos on omamoodi aardekirst, kuhu on kogutud suve maitse ja mida saab talvekuudel avada, et meenutada sooje ja päikeselisi päevi.
Tikrimoosi retsept
Koostisosad:
- 1 kg karusmarju (tikreid)
- 700 g suhkrut
- 1 sidruni mahl
- 1 dl vett
- Valikuliselt: 1/2 tl kardemoni või vanilli
Valmistamine:
- Ettevalmistus: Korja karusmarjad, eemalda varred ja loputa marjad puhtaks.
- Keetmine: Aseta karusmarjad potti, lisa vesi ja sidrunimahl. Kuumuta madalal tulel, kuni marjad on pehmenenud, umbes 15-20 minutit.
- Maitsestamine: Lisa suhkur ja sega hästi läbi. Kui kasutad, lisa ka kardemon või vanill. Keeda veel 10–15 minutit, kuni moos on soovitud konsistentsiga.
- Purkidesse Panemine: Tõsta valmis moos eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja sulge hermeetiliselt.
Nõuanded:
- Kui eelistad, võid marju enne keetmist natuke purustada, et moos oleks ühtlasem.
- Tikrimoos säilib hästi, kui purgid on korralikult steriliseeritud ja suletud.
Tikrimoos on tõeline maiuspala, mis sobib hästi nii hommikusöögileiva peale kui ka erinevatele magustoitudele lisandiks. See on suurepärane viis, kuidas Eesti suve maitseid kogu aasta vältel nautida. Tikrimoos rõõmustab kindlasti nii suurte kui väikeste maitsemeeli.
Lisainfo:
- Moosi keetmine
- Moosi paksendamine
- Milliseid purke kasutada?
- Moosi purki panemine
- Koduse moosi säilitamine
- Moosi hoidistamise asukohad
Tikrimoosi serveerimine
Karusmarjast valmistatud tikrimoos on palju enamat kui lihtsalt magus lisand pannkookidele või leivale. Selle mitmekülgse Eesti moosi serveerimine võib avada ukse mitmesugustele kulinaarsetele seiklustele, tuues esile nii traditsiooniliste kui ka modernsete toitude parimad küljed. Tikrimoosi magus ja samal ajal kergelt hapukas maitse võimaldab seda kombineerida erinevate roogadega, olgu selleks siis hommikusöök, lõuna, õhtusöök või isegi jook. Siin on mõned inspireerivad ideed, kuidas seda maitsvat moosi serveerida.
Hommikusöök ja suupisted:
- Riisipuder: Tikrimoos lisab sellele klassikalisele hommikusöögile magus-hapuka nüansi.
- Kohupiimakorbid: Tikrimoos on suurepärane lisand kohupiimapirukate või -kookide juurde.
- Kodujuust: Proovi lisada tikrimoosi kodujuustu juurde, et saada mõnus ja värvikirev hommikusöök.
Põhiroad:
- Marineeritud lihatoidud: Tikrimoos sobib hästi marineeritud lihatoitude kõrvale, lisades neile magus-hapuka maitsekihi.
- Kala: Tikrimoos on suurepärane lisand ka kalaroogadele, pakkudes erksat ja hapukat maitsekontrasti.
Magustoidud:
- Jäätis: Tikrimoos lisab jäätisele värvi ja sügavust. Kombineeri seda näiteks vanillijäätisega.
- Pannkoogid ja Vahvlid: Serveeri tikrimoosi nende magustoitude kõrvale ja lase nende maitsetel sulanduda.
- Tort ja Kook: Tikrimoos sobib suurepäraselt ka erinevate kookide ja tortide täidisena.
Järgmise päeva lõunasöök:
- Võileivad: Tikrimoos sobib hästi ka erinevate võileibade vahel, eriti kui need sisaldavad juustu või isegi foiet.
- Salatikastmed: Tikrimoos võib lisada uue maitsekihi ka salatikastmetele. Segage natuke moosi oliiviõli ja äädikaga, et saada maitsvat kastet.
Tikrimoos on suurepärane näide sellest, kuidas lihtsatest Eesti aiasaadustest saab valmistada mitmekülgseid ja maitsvaid toite. Kasutage oma fantaasiat ja ärge kartke katsetada erinevate kombinatsioonidega!
Kommentaarid