Lauakatmine

Naistepäevalaud

Pidulikku lauda naistepäeva puhul korraldatakse sageli ametiasutustes või ühiskondliku toitlustamise ettevõtetes. Asutuse ruumides või klubis saab pidulaua organiseerida mitmel viisil: toidud ja …

Lauakatmine

Lõkkeõhtu

Lõkkeõhtut võib organiseerida suvilas kamina ääres, aias või metsas tehtud lõkketule juures. Lõkkeõhtule sobivaid toite saab valmistada ka sütel metall-röstimisseadmel. Laud kaetakse …

Lauakatmine

Ootamatud külalised

Ootamatult küllaminek on alati seotud teatud riskiga. Pererahvas võib olla hõivatud mõnest tööst. peab välja minema või on tal muid põhjusi külalisi …

Lauakatmine

Igapäevane lauakatmine

Enne söömist söögiruumi tuulutatakse, eriti kui süüakse köögis või eluruumis. Söögilaud kaetakse puhta, plekkideta ning täiesti sileda lina, väikeste linakeste või linikutega. …

Lauakatmine

Kokteililaud

Meil tavaliseks saanud kohvilaua asemel on väga meeldivaks külaliste kostitamise võimaluseks kokteili või mõne muu joogi pakkumine. Joogiks võib anda morssi, kalja, …

Lauakatmine

Selvelaud ehk Rootsi laud

Kui soovitakse toitu kiirelt pakkuda või kui puudub võimalus lauas istumiseks, on kohane katta selvelaud ehk Rootsi laud. See nõuab vähem ruumi …

Lauakatmine

Kohvi- või teelaud

Klaasid või tassid asetatakse lauale alustassidel, tassi taha pannakse paremale poole suunatud käepidemega teelusikas. Leivataldrikud on vasakul, alustassiga samal joonel või veidi …

Lauakatmine

Külmlaud

Külmlauda võib katta iseseisva lauana, andes külmroogade juurde selliseid jooke ning lisandeid, et iga maitse saab rahuldatud: morssi, kalja, mahla, mineraalvett, puuvilju. …

Lihatoidud

Eskalopp

Eskalopp on lamba-, kitse-, sea-, vasika- või linnulihast lõigatud õhuke naturaalselt praetav lõik. Toore eskalopi kaal on 100 kuni 150 g. Lihalõigud …

Lihatoidud

Šnitsel

Sealihast või vasikalihast šnitsli valmistamine on päris lihtne. Siit leiab juhised liha vasardamiseks, paneerimiseks ja praadimiseks ning šnitsli kõrvale sobivad lisandid. Rohkem …

Lihatoidud

Antrekoot

Antrekoot on praetav lihalõik veise seljalihast. Liha vasardatakse kergelt ja praetakse tulisesse rasvasse pannes mõlemalt poolt pruuniks. Praetud lihaviiludele puistatakse sool ja …

Lihatoidud

Biifsteek

Biifsteek on veiselihast lõigatud ümmargune praetav lihalõik, mis kaalub 100 – 125 g. Praetud kuumas rasvas kiiresti mõlemalt poolt pruuniks. Süüakse kohe …

Lauakatmine

Lauakatmine ja toidu serveerimine

Kaunilt ja otstarbekalt kaetud laud mõjub isuäratavalt, soodustab toidu seedimist ning omastatavust, tekitab mõnutunnet. Söögiruum olgu puhas ja hästi õhutatud, soovitatav on …

Retseptid

Besee

Besee on magustoidu tüüp või osa, mida seostatakse tihti Šveitsi, Prantsuse, Poola ja Itaalia köökidega. Tavaliselt valmistatakse besee vahustatud munavalgest ja suhkrust, …

Taignad

Biskviittaigen

Biskviidi valmistamiseks on neli eri moodust. Vaja läheb 5 muna, 5 sl. suhkrut, 5sl. jahu, riivitud sidrunikoort. Terved munad (munakollane ja -valge …

Taignad

Piparkoogitaigen

Piparkoogitaignaid on erineva konsistentsiga. Küpsetatavast piparkoogist sõltub, missugust piparkoogitainast kasutada tuleb. Näiteks võib piparkoogitainastest valmistada väikeseid vormitud piparkooke, küpsiseid, plaadi- ja vormikooke …

Taignad

Lehttaigen

Lehttaignat kasutatakse pirukate, plaadikookide, tordipõhjade ja küpsiste valmistamiseks. Lehttaignast valmistatud toodete kihilisust soodustavad: külmad toiduained, külmad töövahendid ja töökoht (marmorlaud), taigna õige …

Taignad

Pärmitaigen

Taignat nimetatakse pärmitaignaks, kui selle kobestajaks on pärm. Pärast taigna segamist toimuvad selles käärimisel ja küpsetamisel keerulised keemilised protsessid, mis muudavad taigna …

Retseptid

Pitsa

Pitsa ehk lahtine pirukas pärineb Itaaliast (itaalia keeles pizza), kuid on lihtsa valmistusviisi ja maitsvuse tõttu levinud üle terve maailma. Pitsa koosneb …

Retseptid

Pannkoogid

Pannkooke valmistatakse muna-, sooda-, küpsetuspulbri- või pärmitaignast. Kuju ning suuruse järgi eristatakse lusika- ja ülepannikooke, paksust pärmitaignast valmistatakse ka süvenditega pannil või …

Lihatoidud Praadimine

Paneerimine

Paneerimiseks nimetatakse ettevalmistatud toiduainete kastmist jahusse või riivsaiasse. Paneerimisega muudetakse toiduaine pind kuivemaks, mis soodustab pruunistumist ja takistab mahla ning rasva väljavoolamist. …

Fondüü Lihatoidud

Lihafondüü

Liha lõigatakse 2×2 cm suurusteks tükkideks ja tahendatakse majapidamispaberil. Taimerasv või -õli kuumutatakse. Tükeldatud liha võetakse kahvli otsa, pannakse kuuma rasvasse ja …

Fondüü Kalatoidud

Kalafondüü

Kalafilee lõigatakse 2×3 cm suurusteks tükkideks, piserdatakse sidrunimahla või veiniga, maitsestatakse soola, pipra ja hakitud sibulaga ning hoitakse tund aega külmkapis. Seejärel …