Lihatoidud Praadimine

Liha praadimine

Praadimiseks kasutatakse kõige õrnemat ja võimalikult vähese sidekoega liha, mis praadimise vältel täielikult pehmeneb. Toidukauplustes on müügil mitmesuguseid pannil praadimiseks valmis lihalõike. …

Keetmine Lihatoidud

Liha keetmine

Keedetakse kõikide koduloomade külje-, laba- ja rinnatükke, keelt, neerusid, südant, kopsu, seajalgu ja -pead ning lindusid. Selles artiklis keskendume peamiselt veiseliha ja …

Lihatoidud

Marinaadid lihale

Liha on soovitatav (eriti röstimisel ja grillimisel) mõned tunnid või isegi üle öö hoida hapus lahuses ehk marinaadis. Liha marineerimine annab lihale …

Lihatoidud

Šašlõkk

Šašlõkki valmistatakse lamba-, sea- ja ka veiselihast. Pehme liha puhastatakse suurematest kõõlustest ja lõigatakse 15 – 25 grammisteks tükkideks või viiludeks. Erandiks …

Kokandus Lihatoidud

Lindude töötlemine

Kodulinde võib toiduks kasutada mõni tund pärast tapmist, metslinde lastakse aga 2 – 4 päeva külmas kohas rippuda (laagerduda). Tänapäeval kaubastatakse kodulinde …

Kalatoidud Küpsetamine

Kala küpsetamine

Tervelt küpsetatakse suuremaid ja keskmise suurusega kalu, nagu latikas, säinas, haug jt., ka puhast kalafileed koos sobivate lisanditega. Keedetud või praetud ja …

Kalatoidud Röstimine

Kala röstimine

Röstitakse nii värskeid kui ka soolatud kalu. Viimased leotatakse enne röstimist. Puhastatud värsked kalad piserdatakse sidrunimahlaga, puistatakse üle soolaga ja lastakse 15 …

Kalatoidud Praadimine

Kala praadimine

Väikesi kalu praetakse tervelt, keskmise suurusega kalad lõigatakse koos luudega tükkideks, suuremad ja paksemad fileeritakse enne tükeldamist. Siis piserdatakse kalad sidrunimahla või …

Hautamine Kalatoidud

Kala hautamine

Hautatakse mitmesuguseid värskeid kui ka kergelt soolatud kalu. Väikesi kalu hautatakse tervelt (räimed, kilud jt.), suuremaid kalu portsjontükkide või fileena. Hautamisel lisatakse …

Kalatoidud Keetmine

Kalade keetmine

Keetmiseks on kohasemad haug, koha, tursk, kaptenkala, forell ja teised suuremad kalad. Väiksemad kalad lagunevad keetmisel ja sobivad rohkem hautamiseks ja praadimiseks. …

Kalatoidud Kokandus

Kalade töötlemine

Külmutatud kala tuleb üles sulatada külmas vees (eriti suuremad kalad, mis õhu käes liiga aeglaselt sulavad). Seejuures võib veele lisada veidi keedusoola …

Keetmine Munatoidud

Munade keetmine

Kuidas ja kui kaua keeta mune? Leia soovitud tulemuse saamiseks sobivad töövõtted ja õige muna keetmise aeg. Keedetud muna Terved ja värsked …

Lihatoidud

Raguu

Liha pruunistatakse ümberringi kuumas rasvas, lisatakse sibul ja seller, puistatakse peale jahu ja maitseained. Vesi või lihaleem valatakse peale, maitsestatakse tomatipüreega või …

Lauakatmine

Noorte pidulaud

Noorte pidusid korraldatakse kodus sünnipäeva, passi saamise, klassi või kooli lõpetamise puhul, aga ka lihtsalt meeldivaks koosviibimiseks. Selle peo organiseerijaks olgu noored, …

Lauakatmine

Esimene koolipäev

Kooliminek või esimese tunnistuse saamine on lapse elus pöördelise tähtsusega sündmus, mille puhul on õige ka pidulikult lauda katta ning lähemaid onusid-tädisid …

Lauakatmine

Pensionile siirdumise laud

Pensionile mineku korral organiseeritakse viimane koosviibimine sageli töökaaslaste poolt. Seda tehakse ühiskondliku toitlustamise ettevõttes, klubis või asutuse ruumides. Viimasel juhul tellitakse toidud …

Lauakatmine

Peied

Peiete puhul tuleb arvestada, et inimesed on käinud, pikemalt aega väljas seisnud, seetõttu väsinud ja tihti külmetanud. Nende sooviks on puhata ning …

Lauakatmine

Soolaleivapidu

Uude korterisse kolinuid külastatakse meelsasti, et näha, kuidas nad on end sisse seadnud. Selleks, et uue korteri omadused paremini esile tuleksid, on …

Lauakatmine

Vastlapäev

Vanasti pidi vastlapäeval pikalt ligu laskma, et lina pikaks kasvaks, ja üheksa korda sööma, et põld üheksakordse seemne annaks. Seajalgade söömine pidi …

Jõulud Lauakatmine

Jõululaud

Jõulud on aasta kõige pidulikum sündmus ja jõululaua katmisele hakatakse mõtlema juba varakult. Lõbusa jõulumeeleolu loomiseks kaunsitatakse peo- ja söögiruumid rikkalikult piltide, …

Lauakatmine

Katsikud

Vanasti olnud katsikutele minnes üldiseks tavaks kaasa viia jahu-, tangu- või kruubiputru, millele kaunistuseks pandud võisilm ja pooleks lõigatud kooritud keedetud munad. …

Lauakatmine

Pulmalaud

Pulmalaud kaetakse tavaliselt suurele inimestehulgale. Selleks, et kõik ühisesse lauda mahuksid, on sageli vaja laua erilist asetust. Suures ruumis on laudu võimalik …

Lauakatmine

Sünnipäevalaud

Sünnipäeval on traditsiooniliseks kujunenud kohvilaud, mille keskseks toiduks on sünnipäevakringel. Kodus küpsetades antakse kringlile sageli selle arvu kuju, kui vanaks sünnipäevalaps saab, …