Praadimiseks kasutatakse kõige õrnemat ja võimalikult vähese sidekoega liha, mis praadimise vältel täielikult pehmeneb. Toidukauplustes on müügil mitmesuguseid pannil praadimiseks valmis lihalõike. …
Toit
Liha keetmine
Keedetakse kõikide koduloomade külje-, laba- ja rinnatükke, keelt, neerusid, südant, kopsu, seajalgu ja -pead ning lindusid. Selles artiklis keskendume peamiselt veiseliha ja …
Marinaadid lihale
Liha on soovitatav (eriti röstimisel ja grillimisel) mõned tunnid või isegi üle öö hoida hapus lahuses ehk marinaadis. Liha marineerimine annab lihale …
Šašlõkk
Šašlõkki valmistatakse lamba-, sea- ja ka veiselihast. Pehme liha puhastatakse suurematest kõõlustest ja lõigatakse 15 – 25 grammisteks tükkideks või viiludeks. Erandiks …
Lindude töötlemine
Kodulinde võib toiduks kasutada mõni tund pärast tapmist, metslinde lastakse aga 2 – 4 päeva külmas kohas rippuda (laagerduda). Tänapäeval kaubastatakse kodulinde …
Kala küpsetamine
Tervelt küpsetatakse suuremaid ja keskmise suurusega kalu, nagu latikas, säinas, haug jt., ka puhast kalafileed koos sobivate lisanditega. Keedetud või praetud ja …
Kala röstimine
Röstitakse nii värskeid kui ka soolatud kalu. Viimased leotatakse enne röstimist. Puhastatud värsked kalad piserdatakse sidrunimahlaga, puistatakse üle soolaga ja lastakse 15 …
Kala praadimine
Väikesi kalu praetakse tervelt, keskmise suurusega kalad lõigatakse koos luudega tükkideks, suuremad ja paksemad fileeritakse enne tükeldamist. Siis piserdatakse kalad sidrunimahla või …
Kala hautamine
Hautatakse mitmesuguseid värskeid kui ka kergelt soolatud kalu. Väikesi kalu hautatakse tervelt (räimed, kilud jt.), suuremaid kalu portsjontükkide või fileena. Hautamisel lisatakse …
Kalade keetmine
Keetmiseks on kohasemad haug, koha, tursk, kaptenkala, forell ja teised suuremad kalad. Väiksemad kalad lagunevad keetmisel ja sobivad rohkem hautamiseks ja praadimiseks. …
Kalade töötlemine
Külmutatud kala tuleb üles sulatada külmas vees (eriti suuremad kalad, mis õhu käes liiga aeglaselt sulavad). Seejuures võib veele lisada veidi keedusoola …
Munade keetmine
Kuidas ja kui kaua keeta mune? Leia soovitud tulemuse saamiseks sobivad töövõtted ja õige muna keetmise aeg. Keedetud muna Terved ja värsked …
Raguu
Liha pruunistatakse ümberringi kuumas rasvas, lisatakse sibul ja seller, puistatakse peale jahu ja maitseained. Vesi või lihaleem valatakse peale, maitsestatakse tomatipüreega või …
Kollektiivi koosviibimine tunnustuse saamisel
Au- või ametinimetuse omistamisel, medali või ordeni üleandmisel, preemia saamisel on rõõm niisugust sündmust kollektiivselt pühitseda. Seda võib teha aktusega, kuid üheskoos …
Noorte pidulaud
Noorte pidusid korraldatakse kodus sünnipäeva, passi saamise, klassi või kooli lõpetamise puhul, aga ka lihtsalt meeldivaks koosviibimiseks. Selle peo organiseerijaks olgu noored, …
Esimene koolipäev
Kooliminek või esimese tunnistuse saamine on lapse elus pöördelise tähtsusega sündmus, mille puhul on õige ka pidulikult lauda katta ning lähemaid onusid-tädisid …
Pensionile siirdumise laud
Pensionile mineku korral organiseeritakse viimane koosviibimine sageli töökaaslaste poolt. Seda tehakse ühiskondliku toitlustamise ettevõttes, klubis või asutuse ruumides. Viimasel juhul tellitakse toidud …
Peied
Peiete puhul tuleb arvestada, et inimesed on käinud, pikemalt aega väljas seisnud, seetõttu väsinud ja tihti külmetanud. Nende sooviks on puhata ning …
Soolaleivapidu
Uude korterisse kolinuid külastatakse meelsasti, et näha, kuidas nad on end sisse seadnud. Selleks, et uue korteri omadused paremini esile tuleksid, on …
Vastlapäev
Vanasti pidi vastlapäeval pikalt ligu laskma, et lina pikaks kasvaks, ja üheksa korda sööma, et põld üheksakordse seemne annaks. Seajalgade söömine pidi …
Jõululaud
Jõulud on aasta kõige pidulikum sündmus ja jõululaua katmisele hakatakse mõtlema juba varakult. Lõbusa jõulumeeleolu loomiseks kaunsitatakse peo- ja söögiruumid rikkalikult piltide, …
Katsikud
Vanasti olnud katsikutele minnes üldiseks tavaks kaasa viia jahu-, tangu- või kruubiputru, millele kaunistuseks pandud võisilm ja pooleks lõigatud kooritud keedetud munad. …
Pulmalaud
Pulmalaud kaetakse tavaliselt suurele inimestehulgale. Selleks, et kõik ühisesse lauda mahuksid, on sageli vaja laua erilist asetust. Suures ruumis on laudu võimalik …
Sünnipäevalaud
Sünnipäeval on traditsiooniliseks kujunenud kohvilaud, mille keskseks toiduks on sünnipäevakringel. Kodus küpsetades antakse kringlile sageli selle arvu kuju, kui vanaks sünnipäevalaps saab, …