Kinoa on väike, kuid võimas teravili, mis on viimastel aastatel ülemaailmselt tuntust kogunud kui tõeliselt mitmekülgne supertoit. Pärit Lõuna-Ameerikast, on see taim …
Toit
Chia seemned: looduse imeline kingitus sinu tervisele ja heaolule
Chia seemned on viimastel aastatel saanud erilise tähelepanu osaliseks, tänu nende muljetavaldavale toiteväärtusele ja mitmekülgsetele kasutusvõimalustele. Chia seemnete kasutamine tegelikult pärit Kesk- …
Spirulina: imelise toiteväärtusega sinivetikas
Spirulina, mikroskoopiline magevee sinivetikas, on viimastel aastatel saanud palju tähelepanu kui üks võimsamaid supertoite. Kuid mis teeb selle nii erakordseks? Allpool käsitleme …
Eestipärased toidud: ajaloolistest traditsioonidest tänapäevaste trendideni
Eesti köök on segu erinevatest kultuurilistest mõjudest, alates põhjamaistest traditsioonidest ja lõpetades slaavi ja saksa mõjutustega. Mis aga on Eesti toidu ajalooline …
Goji marjad: punaste väe-marjade tervislikud võlud
Goji marjad, tuntud ka kui hundimarjad või Lycium barbarum, on pärit Aasiast ja on pikka aega olnud osa traditsioonilisest meditsiinist. Need väikesed …
Avokaado: rohelise supertoidu saladused ja kasulikkus tervisele
Avokaado on viimastel aastatel üha enam populaarsust kogunud, kuid mitte ainult selle meeldiva maitse ja tekstuuriga. See vili on muutunud üheks kõige …
Mustikad: looduse väikesed imetegijad
Mustikad on tõeline supertoit, mida meie Eesti loodus pakub rikkalikult. See tagasihoidlikult väike, kuid toitaineterikas mari on täis antioksüdante, vitamiine ja mineraale. …
15 tervislikku kauasäilivat põhitoitu, mis peaksid alati kodus olemas olema
Kiire ja toitva eine kokkupanek nõuab hästi varustatud kööki. Kuid paljud populaarsed tervislikud toidud on kergesti riknevad ja tuleb ära kasutada mõne …
Aedvilja küpsetamine
Aedvilju, täpsemalt köögivilju, küpsetatakse tervelt, täidetult või vormiroogadena. Tervelt küpsetamisel tuleb köögivili hoolikalt harjaga pesta, seejärel loputada ja enne ahju panemist tahendada …
Aedvilja praadimine
Praetud aedviljade valmistamine Praetakse tooreid või keedetud aedvilju ehk täpsemalt köögivilju. Toorelt praadimiseks sobivad aedviljadest ainult sellised köögiviljad, mis kiiresti pehmenevad: kõrvits, …
Kotletid
Kotlettide valmistamine Kotlette valmistatakse loomade ja kalalihast, kohupiimast ja aedviljadest. Toiduained peenestatakse hakkmasinas, surutakse kahvliga katki või riivitakse, sideaineks lisatakse muna, jahu, …
Kartulikroketid
Kartulikroketite valmistamine Keedetud kartulid ajada läbi masina, segada hulka muna (1 munavalge jätta paneerimiseks), maitsestada mass soola ja riivitud muskaatpähkliga. Segust vormida …
Kartulite praadimine
Praetud kartulite valmistamine Kartuleid praetakse toorelt või keedetult. Praetud kartuleid ehk praekartuleid süüakse iseseisva toiduna või liha- ja kalatoidu lisandina. Järgnevalt seletame, …
Kapsaste hautamine
Valik kapsaste hautamise õpetusi ja hautatud kapsa retsepte. Hautatud kapsad Kapsad lõigatakse peenteks ribadeks, pannakse sulatatud rasvasse, segatakse ning kuumutatakse veidi aega …
Aedvilja hautamine
Hautatud köögiviljad Köögivilju hautatakse väheses vees rasvaine lisamisega (porgand, kaalikas) või omas mahlas (kapsas). Hautamine on köögiviljadele sobivaim kuumtöötlemise viis, sest hautamisvedelik …
Aedviljade keetmine
Aedvilju võib keeta värskelt või külmutatult. Aedvilju, täpsemalt köögivilju, on vaja keeta hoolikalt, et säiliks nende toiteväärtus. Liiga kõrgel temperatuuril ja pikaaegsel …
Kapsarullid
Kapsarullide valmistamine Kapsajuurikas lõigatakse välja, lehed eraldatakse ja keedetakse soolavees poolpehmeks. Rootsud lõigatakse õhemaks või tambitakse pehmeks. Igale kapsalehele pannakse kuhjake täidist, …
Ühepajatoit
Tervislikud ühepajatoidud nii lihaga kui ilma lihata. Valik ühepajatoitude valmistamisõpetusi koos vastavate retseptidega. Ühepajatoit veiselihaga Liha lõigata 40 – 50 grammisteks tükkideks, …
Liha hautamine
Hautamiseks kasutatakse nii koduloomade, -lindude kui ka ulukite liha. Selleks on otstarbekohasem võtta sidekoerikkamad lihatükid, mis ainult praadimisel ei pehmene (veise reie …
Kartulipuder
Siit leiab kolm kartulipudru tegemise õpetust. Esimene retsept hõlmab endas klassikalist kartuliputru, mida võib valikuliselt teha juustuga. Juustu lisamine teeb tavaliselt kartulipudrust …
Kapsasalat
Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmemaks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa- või kurgi soolveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Kapsasalati …
Porgandisalat
Porgandisalat riivitud õunte või ananassiga Porgandid ja sibul riivitakse, värsked marjad surutakse puruks (kuivatatult panna tervelt). Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Marjadele lisaks …
Liha küpsetamine
Küpsetamiseks ehk ahjupraadideks võetakse suuremad lihatükid kaaluga 1 – 1.5 kg või terved linnud (hani, kalkun, part, noor kana). Väikesed lihatükid kuivavad …
Liha röstimine
Röstimiseks ehk hõõguvatel sütel või röstimisseadmel praadimiseks kasutatakse samuti pehmemaid ja õrnemaid lihatükke. Selleks sobivad kõik naturaalsed lihalõigud väikeloomade lihast, veisefilee, broilerid …