Aedviljatoidud Praadimine

Aedvilja praadimine

Praetud aedviljade valmistamine Praetakse tooreid või keedetud aedvilju ehk täpsemalt köögivilju. Toorelt praadimiseks sobivad aedviljadest ainult sellised köögiviljad, mis kiiresti pehmenevad: kõrvits, …

Retseptid

Kotletid

Kotlettide valmistamine Kotlette valmistatakse loomade ja kalalihast, kohupiimast ja aedviljadest. Toiduained peenestatakse hakkmasinas, surutakse kahvliga katki või riivitakse, sideaineks lisatakse muna, jahu, …

Aedviljatoidud

Kartulikroketid

Kartulikroketite valmistamine Keedetud kartulid ajada läbi masina, segada hulka muna (1 munavalge jätta paneerimiseks), maitsestada mass soola ja riivitud muskaatpähkliga. Segust vormida …

Aedviljatoidud Praadimine

Kartulite praadimine

Praetud kartulite valmistamine Kartuleid praetakse toorelt või keedetult. Praetud kartuleid ehk praekartuleid süüakse iseseisva toiduna või liha- ja kalatoidu lisandina. Järgnevalt seletame, …

Aedviljatoidud Hautamine

Kapsaste hautamine

Valik kapsaste hautamise õpetusi ja hautatud kapsa retsepte. Hautatud kapsad Kapsad lõigatakse peenteks ribadeks, pannakse sulatatud rasvasse, segatakse ning kuumutatakse veidi aega …

Aedviljatoidud Hautamine

Aedvilja hautamine

Hautatud köögiviljad Köögivilju hautatakse väheses vees rasvaine lisamisega (porgand, kaalikas) või omas mahlas (kapsas). Hautamine on köögiviljadele sobivaim kuumtöötlemise viis, sest hautamisvedelik …

Aedviljatoidud Keetmine

Aedviljade keetmine

Aedvilju võib keeta värskelt või külmutatult. Aedvilju, täpsemalt köögivilju, on vaja keeta hoolikalt, et säiliks nende toiteväärtus. Liiga kõrgel temperatuuril ja pikaaegsel …

Retseptid

Kapsarullid

Kapsarullide valmistamine Kapsajuurikas lõigatakse välja, lehed eraldatakse ja keedetakse soolavees poolpehmeks. Rootsud lõigatakse õhemaks või tambitakse pehmeks. Igale kapsalehele pannakse kuhjake täidist, …

Retseptid

Ühepajatoit

Tervislikud ühepajatoidud nii lihaga kui ilma lihata. Valik ühepajatoitude valmistamisõpetusi koos vastavate retseptidega. Ühepajatoit veiselihaga Liha lõigata 40 – 50 grammisteks tükkideks, …

Hautamine Lihatoidud

Liha hautamine

Hautamiseks kasutatakse nii koduloomade, -lindude kui ka ulukite liha. Selleks on otstarbekohasem võtta sidekoerikkamad lihatükid, mis ainult praadimisel ei pehmene (veise reie …

Aedviljapudrud

Kartulipuder

Siit leiab kolm kartulipudru tegemise õpetust. Esimene retsept hõlmab endas klassikalist kartuliputru, mida võib valikuliselt teha juustuga. Juustu lisamine teeb tavaliselt kartulipudrust …

Toorsalatid

Kapsasalat

Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmemaks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa- või kurgi soolveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Kapsasalati …

Toorsalatid

Porgandisalat

Porgandisalat riivitud õunte või ananassiga Porgandid ja sibul riivitakse, värsked marjad surutakse puruks (kuivatatult panna tervelt). Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Marjadele lisaks …

Küpsetamine Lihatoidud

Liha küpsetamine

Küpsetamiseks ehk ahjupraadideks võetakse suuremad lihatükid kaaluga 1 – 1.5 kg või terved linnud (hani, kalkun, part, noor kana). Väikesed lihatükid kuivavad …

Lihatoidud Röstimine

Liha röstimine

Röstimiseks ehk hõõguvatel sütel või röstimisseadmel praadimiseks kasutatakse samuti pehmemaid ja õrnemaid lihatükke. Selleks sobivad kõik naturaalsed lihalõigud väikeloomade lihast, veisefilee, broilerid …

Lihatoidud Praadimine

Liha praadimine

Praadimiseks kasutatakse kõige õrnemat ja võimalikult vähese sidekoega liha, mis praadimise vältel täielikult pehmeneb. Toidukauplustes on müügil mitmesuguseid pannil praadimiseks valmis lihalõike. …

Keetmine Lihatoidud

Liha keetmine

Keedetakse kõikide koduloomade külje-, laba- ja rinnatükke, keelt, neerusid, südant, kopsu, seajalgu ja -pead ning lindusid. Selles artiklis keskendume peamiselt veiseliha ja …

Lihatoidud

Marinaadid lihale

Liha on soovitatav (eriti röstimisel ja grillimisel) mõned tunnid või isegi üle öö hoida hapus lahuses ehk marinaadis. Liha marineerimine annab lihale …

Lihatoidud

Šašlõkk

Šašlõkki valmistatakse lamba-, sea- ja ka veiselihast. Pehme liha puhastatakse suurematest kõõlustest ja lõigatakse 15 – 25 grammisteks tükkideks või viiludeks. Erandiks …

Kokandus Lihatoidud

Lindude töötlemine

Kodulinde võib toiduks kasutada mõni tund pärast tapmist, metslinde lastakse aga 2 – 4 päeva külmas kohas rippuda (laagerduda). Tänapäeval kaubastatakse kodulinde …

Kalatoidud Küpsetamine

Kala küpsetamine

Tervelt küpsetatakse suuremaid ja keskmise suurusega kalu, nagu latikas, säinas, haug jt., ka puhast kalafileed koos sobivate lisanditega. Keedetud või praetud ja …

Kalatoidud Röstimine

Kala röstimine

Röstitakse nii värskeid kui ka soolatud kalu. Viimased leotatakse enne röstimist. Puhastatud värsked kalad piserdatakse sidrunimahlaga, puistatakse üle soolaga ja lastakse 15 …

Kalatoidud Praadimine

Kala praadimine

Väikesi kalu praetakse tervelt, keskmise suurusega kalad lõigatakse koos luudega tükkideks, suuremad ja paksemad fileeritakse enne tükeldamist. Siis piserdatakse kalad sidrunimahla või …

Hautamine Kalatoidud

Kala hautamine

Hautatakse mitmesuguseid värskeid kui ka kergelt soolatud kalu. Väikesi kalu hautatakse tervelt (räimed, kilud jt.), suuremaid kalu portsjontükkide või fileena. Hautamisel lisatakse …